Ingrid Espelid Hovig (1924-2018)

Da Ingrid Espelid Hovig i juni 2014 fylte 90 år holdt professor emeritus Kaare Norum en tale til henne. Vi har vært så heldige å få reprodusere denne talen her, i forbindelse med hennes bortgang 3. august 2018.

Kjære Ingrid!

Takk for alt det du har gjort, - og for den måten du har gjort det på!

Vi har holdt sammen, og arbeidet sammen siden 1974, da vi møttes i Roma til Verdens Matkonferanse. Vi har reist land og strand rundt med foredrag og demonstrasjoner. Du har kokt rømmegrøt til medisinerstudenter, og vist de fremtidige legene kirurgiske knep og god knivføring ved å rense spekesild slik at du kunne spille gitar på sildebena.

Vårt forhold (mange trodde feilaktig at vi var kjærester!!) har vært tuftet på gjensidig respekt, fortrolighet, på varme og ikke minst på ditt gode humør.

I ditt Fjernsynkjøkken formidlet du på en forbilledlig måte kunnskap om mat og matlaging. Mat mest til hverdag, men og til fest. Mat tuftet vesentlig på norske tradisjoner, men også mat til våre nye landsmenn.

Én av Ingrid Espelid Hovig og Kaare Norums bøker: «God mat – god ernæring», Gyldendal Norsk Forlag, 1984.

Jeg er glad for at du overtalte meg til å bli med deg i Fjernsynskjøkkenet. Over 75 program ble det til sammen, opptil 80 % av befolkningen så på våre programmer. Du fikk opp interessen – ikke bare for mat og matlaging, men også for ernæring – for hvorfor vi må spise, hvorfor vi må ha mat – med sitt innhold av viktige næringsstoffer og kalorier.

Den interessen som du viste overfor ernæringslæren, for vitenskapen om ernæring, førte til markert oppsving og en styrkning av ernæringsfaget i Norge. På flere måter:

I folks bevissthet, og folket, det er politikerne: faget ernæring fikk politisk støtte, fikk mer resurser og forskningsstøtte fra Storting og Forskningsråd.

I ungdommens bevissthet: flere unge mennesker ville studere ernæringsfaget. Vi fikk en langt større søkning av unge som ville studere ernæring. Det gjorde at vi fikk flinkere elever. Det var like vanskelig å komme inn på ernæringsstudiet som på medisinerstudiet.

I unge forskeres bevissthet: vi fikk flere flinke unge forskere som ville arbeide vitenskapelig med faget. Disse unge flinke forskerne har senere gjort det meget bra, slik at ernæringsmiljøet ved UiO er det forskningsmiljøet som produserer mest vitenskap med størst impact factor ved UiO, og det miljøet som hanker inn mest penger fra EUs forskingsfond ved UiO, ja kanskje i hele Norge.

Og alt dette kan vi takke deg for Ingrid, både indirekte og direkte.

Vi har jobbet sammen i Statens Ernæringsråd. Vi har kjempet for at barn og ungdom skal få mer lærdom om mat, matlaging og helselære. Vi har skrevet bøker sammen, bøker som er høyt priset på landets antikvariater.

Like før jeg gikk hjemmefra i formiddag, ringte Trine Skei Grande meg. Hun hadde hørt at jeg skulle holde en tale til deg. Hun ba meg hilse så meget fra henne og hele Venstre, som du så trofast har vært aktivt med i hele livet.

Men jeg vil også være mer personlig: Vi ble gode og personlige venner, du også med min kjære familie, min kone Tulla, som du også hadde med i flere programmer i Fjernsynkjøkkenet. Vi har ferdes i hjemmene til hverandre. Tulla og jeg var gjester hos deg på hytten din ved Mokkavatn. Takk for alle de varme og morsomme selskapene i ditt hjem, ofte med reinsdyrtunge og kålrabistappe og med selvplukkede multer fra Mokkavatn til dessert, og takk for alle de gode og inspirerende bord- talene du har holdt ved sammenkomster i mitt hjem.

Takk for all hygge og moro vi har hatt sammen. I over 40 år!

Takk, kjære Ingrid. Jeg er oppriktig glad i deg!

Kaare