Master i klinisk ernæring ved Leeds Beckett University

Med et ønske om både å bli klinisk ernæringsfysiolog og å ha et opphold i utlandet, reiste jeg høsten 2017 til Leeds for å ta en master i Klinisk ernæring ved Leeds Beckett University.

Leeds Beckett University er ett av to store universiteter i Leeds med over 30 000 studenter fra 100 forskjellige land. Universitetet har siden 1953 tilbudt studier innen ernæring, og startet høsten 2016 opp med master i klinisk ernæring for norske studenter. Sammen med ni andre norske studenter, flyttet jeg høsten 2017 til Leeds for å følge drømmen om å bli ernæringsfysiolog. Det første året på masteren har vært et lærerikt år med teoretisk-, språklig-, og kulturelt påfyll. Snart er jeg i gang med mitt siste år i Leeds, der jeg endelig kan sette teori ut i praksis med praksisplass på St. James Hospital. I desember starter jeg arbeidet med masteroppgaven som skal ferdigstilles innen august 2019. Oppgaven er tilknyttet et forskingsprosjekt på Norges Idrettshøgskole.

Veien til Leeds

Interessen for ernæring kom først gjennom idretten da jeg som yngre drev aktivt med skiskyting. Et sunt kosthold var nødvendig i en aktiv hverdag, slik at jeg hele tiden hadde overskudd til den treningsmengden som krevdes. Med dette som bakgrunn, så jeg muligheten til å bruke min interesse og erfaring til å hjelpe andre. Klinisk ernæringsfysiolog og en utdanning innen helsetjenesten ble da et naturlig valg for meg. En bachelorgrad i ernæring ved Høyskolen Kristiania ga meg mulighet til å fortsette utdanningen med en master i klinisk ernæring ved Leeds Beckett University.

Ernæring i England sammenlignet med Norge

England har siden 1936, da «The British Dietetic Assosiation» ble stiftet, jobbet strukturert med å utvikle arbeidet rundt ernæring, og siden 1982 har dette vært en stor del av det britiske helsevesenet, både på sykehus og ute i distriktene (2). Det arbeides blant annet tettere inn mot skole, barnehage, sykehjem og i tjenester for funksjonshemmede enn det gjøres i Norge. På sykehusene har de i gjennomsnitt fem til åtte ernæringsfaglige kalt «dietetians» per avdeling. Til sammenligning er det kun én klinisk ernæringsfysiolog ansatt ved Tynset sykehus, og ingen i kommunene i hele Nord-Østerdal, som er der jeg kommer fra. Mens jobbmarkedet som klinisk ernæringsfysiolog i Norge er utfordrende, har ernæringsstudenter i England ofte jobbtilbud før de er ferdig utdannet. Jeg blir motivert av å se hvor stor plass ernæringsfysiologer får i det britiske helsevesenet, og håper at dette kan bli et eksempel til etterfølge for Norge.

Med en utdanning innen ernæring i England blir man enten «nutritionist» eller «dietetian» avhengig av hva man studerer. For å jobbe på sykehus på lik linje med en klinisk ernæringsfysiolog i Norge, må man studere «Dietetics» noe som gir tittelen «dietetian» og mulighet til å søke Health and Care Professions Council (HCPC) om «HCPC registering». En slik registering er nødvendig for å jobbe på sykehus i England.

Som fotballentusiast har en av årets store begivenheter vært å oppleve den gode stemningen på Elland Road, hjemmebanen til fotballaget Leeds. Foto: Mari Sandeggen

Ernæring ved Leeds Beckett University

MSc in Clinical nutrition ved Leeds Beckett er en mastergrad utviklet spesifikt for norske studenter som ønsker autorisasjon som klinisk ernæringsfysiolog i Norge. Da «dietetians» i England utfører arbeidsoppgaver på lik linje med kliniske ernæringsfysiologer i Norge, foregår store deler av undervisningen sammen med «dietetic» studentene. Hovedforskjellen på kursene er at vi som tar MSc Clinical nutrition skriver masteroppgave, mens «dietetic» studentene har en lengre praksisperiode. Totalt har vi 13 uker praksis og de 28.

Universitetet byr på moderne fasiliteter for praktisk undervisning i rom med sykehussimulerte omgivelser, rom for å praktisere kommunikasjonsferdigheter, og et kjøkken i niende etasje med utsikt over hele byen. Rommene er også tilrettelagt for videoopptak som gjør det mulig å evaluere egne prestasjoner. Det var også her de praktiske eksamenene ble gjennomført. Noe av det jeg liker spesielt godt med masteren her er nettopp mengden med praktisk undervisning. Første året øvde vi ukentlig på enten kommunikasjonsferdigheter eller matlaging i små grupper ledet av en veileder.

Da vi jobbet med kommunikasjon merket jeg kulturforskjeller fra Norge. Her var det blant annet viktig å spørre om hvilket navn pasienten eller klienten foretrakk at vi omtalte de med, om temperaturen i rommet var bra, og om det var greit å skifte tema under konsultasjonen. Briter er veldig høflige.

På kjøkkenet lærte vi blant annet å lage mat til personer med ulike diagnoser og allergier, å redusere og øke energiinnhold i mat og matretter, lage spedbarnskost og estimere kalorier i rå og kokte matvarer.

I begynnelsen av skoleåret ble jeg den heldige vinner av universitetets «Big bike give away», en splitter ny bysykkel. Denne har jeg brukt daglig til og fra skolen, og for å gjøre meg kjent utenfor bykjernen. Bare 20 minutter fra sentrum får man følelsen av å være ute på landsbygda, her er det både flott natur og små koselige tettsteder.

Foto: Mari Sandeggen

MSc in Clinical Nutrition

Masterstudiet, MSc in Clinical Nutrition, er et toårig løp hvor første året består av fordypning i kliniske ernæringsfag som; «Nutrition advances in practise», «Lifestyle longterm condition», «Applied nutrition support», «Professional development for Clinical Nutrition Practise», «Enterprise in Public Health Nutrition», «Communication skills» og «Research Methods for Health». Det første semesteret avsluttes med en tre-ukers praksisperiode på ulike institusjoner, hvor man lærer om engelsk matkultur og øver på pasientkommunikasjon. Det andre året starter med ti uker klinisk utplassering på sykehus i England, etterfulgt av åtte uker med avansert klinisk ernæring («Specialist and Applied Clinical Nutrition») og avsluttes med en masteroppgave på 30 studiepoeng. Masteroppgaven kan være knyttet til forskingsprosjekter både i England og Norge, med en hovedveileder fra Universitetet i Leeds.

Bilder fra skolekjøkkenet på universitetet.

Foto: Mari Sandeggen

Får jeg autorisasjon som klinisk ernæringsfysiolog i Norge og England?

Et spørsmål som ofte dukker opp når jeg forteller at jeg tar en klinisk master i Leeds er; «Får du autorisasjon som klinisk ernæringsfysiolog i Norge?». Svaret på det er ganske enkelt; Jeg vet ikke før jeg har søkt. Det jeg vet, er at universitetet har laget denne masteren for at nordmenn skal kunne få autorisasjon i Norge. I hele oppbyggingsprosessen av kurset, har universitetet hatt jevnlig kontakt med Helsedirektoratet for å sikre at innholdet tilsvarer masteren fra Norge. Universitetet har fått skryt fra Norge, spesielt når det gjelder omfanget av praksisen.

Før vi kan søke autorisasjon må vi, på lik linje med «dietetians» søke HCPC om å få jobbe på sykehus i England. Det første kullet som tar denne masteren blir ferdig utdannet nå i august 2018, og vil da være de første fra denne masteren til å søke om HCPC registrering og autorisasjon som klinisk ernæringsfysiolog i Norge. Prosessen er antatt å ta cirka tre måneder. Ut i fra dialog med Helsedirektoratet og HCPC, ser ikke Leeds Beckett noen grunn til at vi ikke skal få autorisasjon. Men man kan likevel aldri være helt sikker. Dersom de første studentene får avslag, har universitetet sagt seg villig til å gi oss de fagene eller den praksisen som kreves for å få en godkjenning. Jeg gleder meg til å følge med på søknadsprosessen, og krysser fingrene for at det går i orden, så jeg høsten 2019 kan kalle meg klinisk ernæringsfysiolog.

Ønsker du å følge det samme løpet som meg?

Om du ønsker å studere klinisk ernæring og ta en grad i utlandet, kan jeg varmt anbefale å følge det samme utdanningsløpet som meg. Leeds er en super studentby, universitetet holder høy standard med moderne fasiliteter og foreleserne er flinke.

Er det noe mer du lurer på angående masteren er det bare å kontakte meg på mail: marisandeggen@hotmail.com

Referanseliste

  1. Population UK (2018). Leeds Population 2018

  2. The British Dietetic Association (2011). History- Volume 3 (1986-2011)