Bokomtale

Seriøs Matglede

Forfattere: Jeanette Roede og Kari H. Bugge

Utgiver: Cappelen Damm, 2018 248 sider

«Seriøs Matglede» er skrevet av Jeanette Roede og Kari H. Bugge. Jeanette Roede er utdannet fysioterapeut og gestaltcoach, og har jobbet i Grete Roede i 17 år. Kari H. Bugge er utdannet cand. scient. i ernæring ved Universitetet i Oslo og har jobbet som ernæringsfysiolog og fagsjef i Grete Roede i 15 år.

Mat og fellesmåltider har blitt salderingsposten i en hektisk hverdag, og mange lager ikke lenger enkel, sunn og god hverdagsmat. Kokeboken har hele familien som målgruppe og ønsker å bidra til at familien beholder matgleden, men samtidig lever lettere og sunnere.

Denne boken er i all hovedsak en kokebok med over 100 oppskrifter på sunn og god hverdagsmat i henhold til Helsedirektoratets kostholdsråd. Kokeboken innleder med to kapitler som tar leserne med på en reise fra starten på Roede-kursene til der de er i dag, noe som gir en fin ramme rundt valget av oppskrifter. Det første kapitlet «En reise i sunnhet» tar for seg historien bak Roede-kursene og deretter følger korte delkapitler om kunnskap om kosthold og ernæring, nordmenns kostholdsvaner og bærekraft. Det andre kapitlet «Hva er Roede-kjøkkenet?» handler om matglede, fellesmåltider, måltidsrytme og smarte valg. Merking av sunnere matvarer med brødskalaen og nøkkelhull, kostsirkelen og tallerkenmodellen inngår i denne delen.

Oppskriftene er delt inn etter følgende kategorier: Frokost, duften av nybakt, lunsj, smart påfyll, fisk til hverdags, kjøtt og kylling til hverdags, vegetar og supper, tilbehør, godt til helgen og søt avslutning. Alle oppskriftene er merket med antall porsjoner, tilberedningstid, kaloriinnhold, allergener og der det er naturlig er det merket med rik på fullkorn, hjertevennlig og andel grønnsaker i henhold til fem om dagen. Forfatterne skriver at de ønsker å gi påfyll av kunnskap og har tro på at økt kunnskap om sunn mat og hva den gjør for oss vil motivere til å spise mer av den. Små tips til smarte valg er derfor gjennomgående i mange av oppskriftene.

Boken flommer over av fristende oppskrifter med innbydende illustrasjoner som inspirerer til matlaging. Matvarene som inngår er lett tilgjengelige og finnes i vanlige dagligvarebutikker. Med over 100 smakfulle og gode oppskrifter vil denne boka absolutt kunne bidra til et sunt og variert kosthold i en hektisk hverdag.