Reisebrev fra Guatemala

Helle, Marlene og Maria sammen med Gilda, ernæringsfysiologen på Casa Jackson. Foto: Maria Uldahl

Vi er tre jenter som avslutter vår bachelorgrad i samfunnsernæring ved OsloMet – storbyuniversitetet ved enden av dette skoleåret. Som en del av utdannelsesforløpet hadde vi 8 uker praksis, hvor vi valgte å reise til Guatemala. I løpet av oppholdet ønsket vi å formidle vår kunnskap, praktisere faget internasjonal ernæring og bli bedre kjent med ernæringssituasjonen i landet. Vi bodde i byen Antigua og jobbet på ernæringssenteret Casa Jackson, som er drevet av den amerikanske organisasjonen The Gods Childs Project. Barna på senteret har blitt henvist fra myndighetene og lider av moderat til alvorlig underernæring. Senteret tilbyr klinisk rehabilitering, konsultasjoner og oppfølging. Organisasjonen arbeider også med å styrke kvinners posisjon i samfunnet ved opplæring i temaer som matlaging, rettigheter og økonomi. I tillegg har vi reist rundt i landet, opplevd kulturen og fått besøke organisasjonen Cultiva International.

Samfunnsernæring

Samfunnsernæring som fagområde handler om hvordan ulike samfunns- og miljømessige forhold påvirker ernæringssituasjonen, og derved helsesituasjonen, på ulike nivå i samfunnet. De overordnede målene for arbeid innen samfunnsernæring er å fremme god ernæring og helse, og forebygge feil- og underernæring (1). Samfunnsernæring er like viktig lokalt som globalt. Vår oppgave er ikke å arbeide klinisk, men å anvende ernæringsfaget fra et samfunnsperspektiv.

Ernæringssenteret – Casa Jackson

På ernæringssenteret var våre arbeidsoppgaver å hjelpe til med å mate og stelle barna, samt veiing og måling. Vi fikk også delta på konsultasjoner av familier med feilernærte barn som ikke var innlagt. I arbeidet vårt hos Casa Jackson brukte vi digitale verktøy fra WHO for å beregne ernæringsstatus. Alt skjedde under veiledning av klinisk ernæringsfysiolog Gilda Patricia de Santiz.

Ved å delta på konsultasjoner fikk vi et innblikk i hvilke ernærings- og helseutfordringer mange av familiene har. Mangel på kunnskap er helt klart et problem, særlig når det gjelder amming og tilleggskost. Vi oppfattet også at fraværende kunnskap om prevensjon og familieplanlegging er en viktig underliggende årsak til feilernæring. Fattige familier får ofte flere barn enn de har økonomisk evne til å forsørge. Dette grunner i både religion, kultur og myter samt mangel på utdannelse. En annen underliggende årsak er mangelen på rent vann.

Et eksempel som setter det hele i perspektiv var mannen vi møtte på konsultasjon som tjener 20 Quetzales (ca. 22 NOK) om dagen. For dette skulle han forsørge en familie på 5 barn og 2 voksne. Barna var feilernært og de kom derfor til konsultasjon på Casa Jackson. Ernæringsfysiologen gav han en jakke fordi han ikke har råd til sine egne klær. Vi fikk innblikk i mange triste og vanskelige historier gjennom praksisen vår.

Cultiva International. Foto: Maria Uldahl

Ernæringsutfordringer i Guatemala

Selv om barna på Casa Jackson var moderat til alvorlig underernærte er kronisk feilernæring, stunting (redusert vekst), et mer utbredt problem i Guatemala. Landet har den sjette høyeste forekomsten av stunting på verdensbasis (2). I noen rurale områder kan prevalensen av stunting blant barn hos urbefolkningen være så høy som 70 – 80 % (3). Som kjent går kronisk feilernæring ut over barnets utvikling, og kan føre til store konsekvenser både for barnet og for samfunnet. Stunting kan ikkebehandles når det først har oppstått, men forebygges gjennom riktig ernæring og gode oppvekstvilkår. De første to leveårene, inkludert fosterlivet, står helt sentralt (7).

Problematikken rundt amming og tilleggskost er kompleks. På den ene siden blir for få barn ammet i tråd med anbefalingene fra WHO. En undersøkelse fra byen Quetzaltenango i Guatemala viste at rundt 31 – 58 % av barn ble fullammet ved 6 måneders alder (4). På den andre siden observerte vi at noen barn ble ammet så lenge at det gikk på bekostning av tilleggskosten, noe som førte til næringsmangler og spiseproblematikk.

Helle på Jacson Casa. Foto: Maria Uldahl

Kunnskap om tilleggskost var svært mangelfull blant foreldrene vi møtte. Ofte får barna kaffe fra de er spedbarn, og gjerne brød dyppet i kaffe som et eget måltid. Bønner er en viktig basismatvare, men mange foreldre gir vannet fra de bløtlagte bønnene til barna. Dette bidrar ikke med næring. Ernæringsfysiologen Gilda var opptatt av å formidle at barn ikke bare kan spise stivelsesrik mat dersom de skal vokse og utvikle seg. De trenger også komplett protein, fett og mikronæringsstoffer. Hun lærte dem om å kombinere ulike vegetabilske proteinkilder, da animalske matvarer er dyre og vanskelig å få tak i.

Incaparina

Institute of Nutrition of Central America and Panama har utviklet en egen melblanding (Fortified Blended Food) som heter Incaparina (5). Det er en fullverdig proteinkilde og inneholder viktige mikronæringsstoffer som vitamin A, sink, kalsium og jern. Incaparina ble gitt daglig på ernæringssenteret, og ble også anbefalt til alle barna som var innom på konsultasjon. Miksen ble utviklet i Guatemala som et tiltak mot landets ernæringsutfordringer. Selv om det er et kommersielt produkt selges det svært billig og er lett tilgjengelig. Det kan kjøpes som pulver eller ferdigblandet drikk med sjokolade- eller jordbærsmak. Pulveret kan tilberedes alene med vann eller tilsettes annen mat for å berike den. Incaparina virket å appellere til både foreldre, barn og helsepersonell.

Den aktive vulkanen Volcân Pacaya. Foto: Maria Uldahl

Cultiva International

Organisasjonen Cultiva International holder til i høylandet hvor en stor del av urbefolkning bor. Det finnes 22 forskjellige urfolksgrupper i Guatemala (6). De snakker flere forskjellige språk og mange bor svært isolert. Dermed har de dårligere tilgang til skolegang, offentlige helsetjenester og matvarer. Cultiva tilbyr kursing i dyrkning, oppbevaring og behandling av grønnsaker og urter. Etter å ha deltatt på et 10 timers kurs får man en egen dyrkekasse. En familie kan få mer enn én boks dersom flere av familiemedlemmene deltar. Organisasjonen følger opp og hjelper familiene i etterkant av kurset. På denne måten styrker man lokalbefolkningen og gir dem tilgang til gode råvarer. Organisasjonen drives av et amerikansk ektepar, men de ansatte er lokale. De arbeider med å utvikle verktøy for å evaluere effektiviteten av tiltaket og vurdere hvordan det kan overføres til andre lokalsamfunn. Vi likte Cultiva godt, og i våre øyne er de en bærekraftig organisasjon.

Deres misjon er: «Improving lives by teaching sustainable living– fostering independence, not dependence».

Opplevelser

Vi fikk også tid til å reise litt rundt og oppleve landet. Guatemala har mye å by på, fra varme strender og dype innsjøer til aktive vulkaner og tett regnskog. Vi har blant annet tatt dansekurs, sjokoladekurs, og besøkt forskjellige gårder som dyrket avokado, macadamianøtter og kaffe. Vårt favorittreisemål var Lago de Atitlán, en innsjø som ligger cirka 1500 moh. omgitt av høye fjell som egentlig er inaktive vulkaner. Fantastisk flott! Vulcán de Fuego som ligger cirka 16 km fra byen «vår», Antigua, spydde stadig ut røyk og lava. Veldig spennende for oss nordmenn, dagligdags for guatemaltekerne. En stor del av befolkningen tilhører Mayakulturen, som det var interessant å bli bedre kjent med. Vi besøkte Tikal, et område med gamle mayaruiner dypt i regnskogen.

Utvekslingsopphold

Vi vil absolutt anbefale andre å reise på et utenlandsopphold dersom muligheten byr seg. Det er viktig å være godt forberedt; «expect the unexpected». Ikke alt er slik du ser for deg, og du vil garantert støte på nye utfordringer. Det blir dager med hjemlengsel og det blir dager hvor du lurer på hva i alle dager du holder på med. Noen ganger var det ikke så mange relevante arbeidsoppgaver, da måtte vi sysselsette oss med andre ting. Jobben vi gjorde føltes uansett givende, og vi vil anbefale andre å gjøre noe lignende. Våg å gå litt ut av komfortsonen, for de erfaringene du får på en slik reise er ikke noe du kan lese deg til.

Til slutt, et lite reisetips; «be patient and always bring toilet paper»!

Referanser:

  1. Høgskolen i Oslo og Akershus (2015). Programplan for bachelorstudium i samfunnsernæring. 

  2. U.S. Agency for International Development (2014). Guatemala: Nutrition Profile. 

  3. World Food Programme (udatert) Guatemala. 

  4. van Beusekom I, Vossenaar M, Montenegro-Bethancourt G, Doak CM, Solomons NW. Estimates of exclusive breastfeeding rates among mother-infant dyads in Quetzaltenango, Guatemala, vary according to interview method and time frame. Food and nutrition bulletin. 2013;34 (2):160 – 8.

  5. Tartanac F (2000). Incaparina and other Incaparina-based foods: experience of INCAP in Central America. http://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/1564826500021 00108

  6. Store Norske Leksikon (2016). Guatemala.

  7. Alive and Thrive (2010). Why stunting matters.