Podcasttips fra redaksjonen

Bruk av podcast blir stadig mer vanlig, og i Norge benytter nå halvparten av oss dette mediet som en kilde til informasjon og underholdning. Det kommer stadig nye podcaster innen en rekke temaer, og ernæring og helse er ingen unntak. Vi i redaksjonen har håndplukket et knippe podcaster vi mener du som leser vil kunne ha glede av å følge. Utvalget spenner fra medisinske og ernæringsfaglige podcaster til mer metodisk underholdning. God lytteopplevelse!

Foodies av Emilie Nereng

Emile Nereng har en bachelorgrad i ernæring og brenner for faget, noe som skinner gjennom i podcasten hennes Foodies. Her inviterer hun kjente og noen mindre kjente, men desto mer kjære gjester som Tine Mejlbo Sundfør, Linda Stuhaug og Anette Skarpaas Ramm, alle fenomenale formidlere med ernæringsbakgrunn, til å snakke om mat, ernæring, helse og trening. Podcasten er lettbeint og fin underholdning med morsomme spørsmål om blant annet matpreferanser. Episoden med professor i immunologi Anne Spurkeland var spennende, men med tanke på målgruppen som er folk flest så skulle jeg gjerne sett at vanskelige helse og ernæringstermer i større grad ble oppklart og forklart så flere kan få økt forståelse for feltet.

Språk: Norsk

Varighet: 30-60 minutter

Matmyter av Mari Eskerud og Anette Skarpaas Ramm

Podcasten Matmyter ble lansert 25. juni i år og er drevet av to kliniske ernæringsfysiologer, Mari Eskerud og Anette Skarpaas Ramm. Matmyter presenterer vitenskapelig ernæringsinformasjon på en enkel, praktisk og forståelig måte, uten skremselspropaganda, unødvendige argumenter og salgstriks. Vi anbefaler denne for alle som er interessert i kosthold og helse, inkludert de som jobber med ernæring da den gir oss en gylden mulighet til å følge med på trendene i samfunnet og hva våre pasienter, og/eller kunder er opptatt av.

Språk: Norsk

Varighet: 15-20 minutter

Thinking Nutrition av Tim Crowe

Denne podcasten ble vi tipset om av dere lesere. Dr. Tim Crowe, ernæringsforsker og kommunikator, introduserer seg selv og podcasten med erkjennelsen om at han aldri vil påstå å ha alle svarene innen fagfeltet, ernæring, som stadig er i utvikling. Ett poeng som i seg selv nesten gjør podcasten verdt å høre på.

Målgruppen er personer med helse eller ernæringsbakgrunn. Crowe er en fantastisk formidler som snakker sakte og forståelig samt at han bryter ned vanskelige temaer til enkle, illustrative forklaringer. Temaene er aktuelle og spennende med et stort spenn, for eksempel: IBS, kilder til god ernæringsinformasjon, fasting, proteinsupplement, med mer. Min nye «mens-jeg-gjør-husvask»- podcast.

Språk: Engelsk

Varighet: 10-30 minutter

Sterkere av Martin Norum og Benjamin Christensen

Vårt eget redaksjonsmedlem, Martin Norum, driver podcasten Sterkere sammen med Benjamin Christensen (naprapat og personlig trener). Dette er en podcast om helse, trening og ernæring.

Vi er kanskje noe inhabile, men Sterkere er en podcast som tar opp masse spennende temaer og kommer med gode praktiske og teoretiske tips og råd. Duoen skal i hvert fall ikke bli tatt for å fare med udokumenterte påstander, for her får du servert forskningsartikler på løpende bånd. Forskningen blir dessuten alltid godt forklart og det legges stor vekt på å kommunisere hva betydningen av funnene er. Min favorittepisode så langt er «Game changers, rødbetejuice, høy treningsfrekvens og utetrening».

Språk: Norsk

Varighet: 30-60 minutter

IN BAD TASTE av Pixie Turner og Nikki Stamp

I strømmetjenestenes tid kan det noen ganger være vanskelig å skille ny revolusjonerende kostholdskunnskap fra et velregissert drama. I denne podcasten blir ulike kosthold- og helsedokumentarer plukket fra hverandre med et kritisk blikk av en britisk klinisk ernæringsfysiolog og en australsk hjertekirurg. Dersom du enda ikke kan svare vennene dine på spørsmål som ”Hva tenker DU om The Game Changer?”, går det kanskje an å sjekke ut, eller tipse de om denne.

Språk: Engelsk

Varighet: 30-45 minutter

Podkurs i Motiverende intervju av Helsedirektoratet

Helsedirektoratet står for denne podcasten som har til hensikt å gi helsepersonell som jobber med atferdsendring, en innføring i samtalemetoden motiverende intervju. Kurset passer både for deg som aldri har vært innom motiverende intervju tidligere, og for deg som egentlig kan det, men som i iveren etter å komme med skikkelig gode råd hopper over ett trinn eller fem (undertegnede har i alle fall fått økt selvinnsikt).

Språk: Norsk

Varighet: Ca. 1 time

KVALLM Podcast av Morten og Kristian

Morten og Kristian er begge spesialister i allmennmedisin og fastleger med lang erfaring med undervisning og fagformidling. Gjennom korte samtaler av 5-10 minutters varighet gir de oss en oppdatering på sykdomsbilde og behandling av hyppig forekommende sykdommer og tilstander som de ofte møter på fastlegekontoret. Podcasten egner seg for alle som ønsker å friske opp medisinkunnskapene sine – om det er i møte med pasienter i helsevesenet eller som supplement til undervisningen på studier. Av spesielt relevante temaer kan det nevnes gjentatte omtaler av ernæringsrelevante sykdommer som hjerte- og karsykdom, diabetes og metabolsk syndrom, innføring i familiær hyperkolesterolemi og kolesterolprofylakse, bruk av slankemedisiner, tolkning av HbA1c og CRP og overforbruk av alkohol. Formatet egner seg ypperlig for oppfriskning av faglige retningslinjer og anbefalinger - et format som i høy grad også ville egnet seg for faget klinisk ernæring. Hadde det vært mulig å få til en ekvivalent fra kliniske ernæringsfysiologer i sykehus mon tro?

Språk: Norsk

Varighet: 5-10 minutter

Kroppen av Trond-Viggo Torgersen

Som navnet tilsier er Kroppen en podkastserie som omhandler kroppens ulike organer- og organsystemer, samt miljøets påvirkning på disse. Podcasten er basert på en rekke samtaler spilt inn på Litteraturhuset i Bergen i perioden 2014-2018. Med stort engasjement, kreativitet og humor tar Trond-Viggo oss med på en reise gjennom alt det finurlige kroppen vår har å by på. I hver episode møter vi en ny fagperson som deler av sin forsknings- og erfaringskompetanse. Podcasten er svært pedagogisk lagt opp, og et morsomt supplement til mer lærebokaktig fremstilling av emnene. Av spesielt relevante temaer som omtales kan det nevnes lukt og smak, tarmen, immunforsvaret, matallergi og intoleranse, gener, levevaner, sosiale forskjeller i helse og innvandrerhelse.

Språk: Norsk

Varighet: Ca. 1 time

Visste du at en rekke medisinske tidsskrift også har podcaster? Her er det ymse kvalitet på både lyd, innhold og fortellerstemme, men det er verdt et søk på ditt favoritt-tidsskrift i din strømmetjeneste.

Merk deg også at du kan finne podcaster og enkeltepisoder som tar for seg temaer du er spesielt interessert i ved å søke på emneord (som gluten, antioksidanter, diabetes, osv.), Fin måte å oppdatere seg på et emnet mens man er på farta!