Avsluttede Master- og PhD-Oppgaver

Masteroppgaver

Universitetet i Bergen

image

MARTE TØNDER BERGSETH
Effects of intake of baked or raw fish filet on lipids and fatty acid composition in serum and tissue in Zucker fa/fa rats
Veileder: Oddrun Guldbrandsen

KARIANNE KORSMO
The obesogenic potential of high fat/high protein diets is determined by both amino acid- and fatty acid composition of the protein source used
Veiledere: Even Fjære, Lise Madsen og Livar Frøyland

REBEKKA HAMRE MÆLAND
Kartlegging av omega-3 fettsyrestatus i røde blodceller og betydningen av sjømatinntak for omega-3 fettsyrestatus hos barn i alderen 4-6 år
Veiledere: Marian Kjellevold, Jannike Øyen og Livar Frøyland

LENA BØHNSDALEN NYGAARD
Vitamin D status hos førskolebarn i alderen 4-6 år.
Hvilken betydning har kostholdet og soleksponering?
Veiledere: Jannike Øyen, Marian Kjellevold og Livar Frøyland

INGVILD HVIDSTEN ROMMETVEIT
The effect of gut microbiota on accumulation and excretion of Mercury (Hg) from dietary methylmercury (MeHg) in mice
Veiledere: Lene Secher Myrmel, Lise Madsen og Livar Frøyland

ANITA ELÉN SMETTE
Effects of meat, egg and dairy, seafood or plant based western diets on obesity development in mice
Veiledere: Lise Madsen, Livar Frøyland og Even Fjære

OLGA ZYBKINA
Prealbumin as a nutritional marker in normal and hyperemesis pregnancies- A case control study
Veildere: Jutta Dierkes og Jone Trovik

KAROLINE LØSETH ESPELID
Har ungdommer tilfredsstillende jodstatus og hvilken betydning har kostholdet?
Veildere: Jannike Øyen, Lisbeth Dahl og Livar Frøyland

MARI LAUSUND GRINNA
Influence of specific PPAR agonists and dietary lipids on PPAR target genes and lipid metabolism in male Wistar rats
Veiledere: Bodil Bjørndal og Elin Strand

MARGRETE HJELLEN
Refeeding syndrome in patients with Anorexia Nervosa Procedures to detect and treat patients at risk of refeeding syndrome in regional departments of eating disorders in Norway and nutrient contents of the basic reference menu at Regional Department of Eating Disorders (RASP)
Veiledere: Trygve Hausken og Øyvind Rø

CECILIE HAUGE LARSEN
Assessments of Nutritional Care and the Effects of a Nursetargeted Intervention at a Hematological Ward
Veiledere: Aymen B. Ahmer, Synne Ystad og Jan Gunnar Hatlebakk

MIRIAM LODE
Kartlegging av jernstatus og betydningen av kosthold og sosioøkonomisk status hos 14-15 -åringer i Bergen Kommune- En tverrsnittstudie
Veiledere: Jannike Øyen, Katina Handeland og Livar Frøyland

KAMILLA NULAND
The effect of a low FODMAP diet in addition to a gluten free diet on symptoms and quality of life in patients with coeliac disease and IBS-like symptoms: A randomized, controlled clinical study
Veiledere: Jan Gunnar Hatlebakk og Gudrun Elise Kahrs

MATHILDE ODLAND
Iodine status in Norwegian preschool children and significance of dietary sources of iodine and parental socio-economic factors- A cross-sectional study
Veiledere: Jannike Øyen, Lisbeth Dahl og Livar Frøyland

KRISTINA SANDNES
Nutritional status in non-dialysis dependent patients with chronic kidney disease at Haukeland University Hospital
Veiledere: Jutta Dierkes og Hans-Peter Marti

BEATE STOKKE STOLVIK
Effects of Prenatal Energy and Micronutrient
Supplementation on Growth of Children from Birth to 60 Months of Age: A systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials
Veiledere: Jutta Dierkes og Mari Skar Manger

IDA SERINE MELHUS STRINDMO
Prevalence of dysbiosis and microbiotic effect of the low FODMAP diet in coeliac disease patients with IBS-like symptoms
Veiledere: Jan Gunnar Hatlebakk og Gudrun Elise Kahrs

NINA TISTHAMAR
Jernstatus hos mor og barn i graviditeten, seks og tolv månadar etter fødsel, samt ein analyse av samanhengen mellom amming, introduksjon av fast føde og jernstatus hos barnet
Veiledere: Maria Wik Markhus, Marian Kjellevold og Livar Frøyland

MARTE ALMENNING TROLLEBØ
Nutritional Screening and Treatment of Malnutrition at a Haematological Ward- An economical perspective
Veiledere: Aymen B. Ahmer, Synne Ystad, og Jan Gunnar Hatlebakk

Universitetet i Oslo

UiO: Universitetet i Oslo

INGUNN HILLESTAD
Characteristics of adults with suspected non-coeliac gluten sensitivity as compared to patients with coeliac disease
Veiledere: Christine Henriksen, Gry Irene Skodje og Knut Lundin

ELI ANNE NYERRØD KVARME
Validering av matvarefrekvensspørreskjemaet brukt i livsstilsintervensjonsstudien Hjerteløftet
Veiledere: Anette Hjartåker, Anne-Marie Aas og Laila Dufseth

NAEMA NOOR
Barrierer for god ernæringspraksis i psykiatrien i Oslo
Veiledere: Christine Henriksen og Tonje Mellin-Olsen

MONICA OLAFSEN
Protection of the human rights of children to adequate food, nutritional health and wellbeing: Examination of the roles and capacities of duty bearers at different levels of responsibility for alternative care in Uganda. A multiple case study in selected children’s homes in the Kampala extra region
Veiledere: Bård Anders Andreassen og Rukooko Byaruhanga

Høgskolen i Oslo og Akershus

image

BEATE ØSTENGEN
Evaluation of Selected Food Categories in a Short FFQ Covering Questions regarding Dairy and Meat Products Among Participants with Moderate to High Risk of Cardiovascular Disease
Veiledere: Karianne Svendsen, Hege Berg Henriksen og David Jahanlu

IDA TONNING RØYSETH
Kolesterolmåling i apotek: Sammenligning av kolesterolnivå og deltakerkarakteristikk i 2014 og 2012
Veiledere: Karianne Svendsen og Asgeir Breivik

SILJE GOLBERG BRENNO
Helserelatert livskvalitet blant eldre 70 år eller mer i Skedsmo kommune
Veiledere: Inger Ottestad, Christine Henriksen og Stine Ulven

KINE MARGRETHE NÆSS DAGSLAND
Plasma Fatty Acids and Expression of Genes Related to Lipid Metabolism
Veiledere: Mari Myhrstad, Stine Ulven og Kirsten Holven

ELISABETH HURUM
Dietary behaviors, corresponding correlates and socioeconomic differences among adolescents - A cross-sectional study among 8th graders in Øvre Romerike
Veildere: Sigrun Henjum og Mekdes Gebremariam

NINA CATHRINE JOHANSEN
Are ovo-lacto-pesco-vegetarians and vegans risk groups for suboptimal iodine intake=Iodine intake and status in a group of Norwegian vegetarians
Veileder: Sigrun Henjum

SUNNIVA VEEN LARSEN
Plasma Fatty Acid Ratios and Expression of Genes Related to Inflammation in Peripheral Blood Mononuclear Cells in Healthy Subjects
Veiledere: Mari Myhrstad, Stine Ulven og Kirsten Holven

KRISTINE AASTAD NYHEIM
Iodine intake and status in a group of pregnant women in Norway
Veileder: Sigrun Henjum

JORUN UTNE
Dietary behaviors, corresponding correlates and socioeconomic differences among adolescents - A cross-sectional study among 8th graders in Øvre Romerike
Veiledere: Sigrun Henjum og Mekdes Gebremariam

KRISTINE VINJE
Protection and promotion of breastfeeding and marketing of products under the scope of the International Code of Marketing of Breastmilk Substitutes in Southeast Asia
Veileder: Sigrun Henjum

IDA KJELLSÅ
Kartlegging og evaluering av det fysiske aktivitetsnivået til saharawiske flyktninger i Algerie
Veileder: Eivind Andersen

JULIE CONRADI
Ernæringskunnskap hos fedmeopererte
Veileder: Kjell Sverre Pettersen

SIGNE ASKIM ERDAL
Matmiljø og helsefremmende adferd blant elever på ungdomsskolen
Veiledere: Laura Terragni og Liv Elin Torheim

MARIANNE GJERTSEN
Elevers vurdering av matmiljø og fysisk miljø på skolen, og hvilke muligheter og barrierer dette utgjør for et sunt kosthold og fysisk aktivitet. En kvalitativ studie på elever i 9. klasse i Øvre Romerike
Veiledere: Laura Terragni og Liv Elin Torheim