Jobben Min

Ernæring når du er «Dønn Sliten»

Jeg jobber i Dønn Sliten AS, som er et privat helseforetak med fatigue og ernæring som sitt spesialfelt. Foretaket ble startet i 2013, etter initiativ fra Trygve Hovdal som nå er daglig leder. Hovdal var pårørende til en kreftberørt som opplevde fatigue. Etter å ha opplevd et mangelfullt tilbud til denne gruppen mennesker, valgte han å starte et foretak selv.

Kine Ølund Hansen
Kine Ølund Hansen

bachelor i ernæringsfysiologi og sykepleier

Fatigue

Begrepet fatigue er latinsk, og oversettes ofte til norsk med utmattelse, svekkelse eller trøtthet. Fatigue er ingen diagnose, men en tilstand av utmattelse som kan oppleves forskjellig fra person til person. Felles for alle som opplever fatigue er at utmattelsen er uforutsigbar, og det hjelper ikke å hvile eller sove. Den kan komme akutt og gi et behov for å legge seg ned der og da. Fatigue kan ramme mennesker ved flere sykdommer som for eksempel Multippel sklerose (MS), kreft og hjerte-karsykdommer, men kan også oppstå i forbindelse med traumatiske opplevelser.

Ut fra det vi vet i dag, er det mange spørsmål om fatigue det ikke er mulig å gi entydige svar på. Mange fastleger og spesialister har dessverre lite kunnskap om fatigue, og noen pasienter opplever at deres tilstand ikke blir forstått eller tatt helt på alvor. Dette ønsker teamet i Dønn Sliten å gjøre noe med.

Tverrfaglig team

Teamet i Dønn Sliten AS består av en gestaltterapeut med videreutdanning i parterapi, en ernæringsterapeut, en massør, en akupunktør, en sykepleier med bachelor i ernæringsfysiologi, en pedagog, en sansemotorisk reflekspedagog og en webdesigner.

– Vi er opptatt av å se og tenke hele mennesket, der både tanker, følelser og kropp gjensidig påvirker hverandre. Dette gjenspeiler seg i våre terapier, enten det er i samtaleterapi, kostholdsveiledning, både individuelt og i grupper. Kosthold står veldig sentralt, og vi tenker at det vi spiser er også med og støtter opp om vår mentale helse.

Vi hjelper klienter, både friske og syke med å kjenne igjen symptomer før et fatigue-anfall oppstår, slik at en lærer seg å forebygge. I tillegg gir vi dem verktøy som kan brukes for å lette hverdagen. Hver klient får et skreddersydd opplegg der både samtale og ernæringsveiledning står sentralt.

Ernæring

Vi mener et godt kosthold har mye å si for vår mentale og fysiske helse. Når vi er slitne opplever mange av oss at matlysten forsvinner eller at vi fyser på noe søtt og lettvint. Andre opplever at mat, og da særlig usunn mat blir en form for «sutteklut». Det hele kan oppleves som en vond sirkel der dårlig matlyst og lav energi bare forverrer tilstanden.

Det er viktig med enkel og næringsrik kost som bygger opp god energi. Den skal være lett å lage og lett å «spise» med øynene. For eksempel en avocado og tomatsalat som tar kort tid å lage, kanskje med litt deilig nytrukket grønn te? Dessuten skal ikke endring av kostholdet være en straff. Som Mae West en gang sa: «For mye av det gode kan være deilig…» En bit mørk sjokolade i ny og ne er jo ikke skadelig! Det kan faktisk være en deilig premie for et eller annet.

Riktig kosthold er gøy!

Når det kommer til kosthold, er det viktig å kjenne etter hvordan kroppen fungerer, og spise deretter. Enhver kropp trenger energi og næringsstoffer, og maten vi spiser gir oss energi. For eksempel vil en god frokost gi deg nødvendig energi og en god start på dagen. Dette er spesielt viktig dersom kroppen har vært utsatt for store belastninger og stress, som ved sykdom, traumatiske opplevelser, samlivsbrudd eller familieproblemer. Og er du Dønn Sliten er det ekstra viktig for deg at maten du spiser inneholder riktig brensel for kroppen din!

«Mange fastleger og spesialister har dessverre lite kunnskap om fatigue, og noen pasienter opplever at deres tilstand ikke blir forstått eller tatt helt på alvor.»

image

Ifølge «Dønn sliten» er det viktig med enkel og næringsrik kost som bygger opp og gir god energi som en gresk salat.

Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt

image

Temaet i Dønn Sliten AS består av (f.v) Katrine Hammer (web designer), Kine Ølund Hansen (sykepleier, bachelor i ernæringsfysiologi), Trygve Hovdal (gestaltterapeut), Rolf Johnsen (ernæringsterapeut, massør og akupunktør) og Inger Helene Stene-Johansen (Pedagog og sensomotorisk reflekspedagog).