Kjære leser

Thomas Olsen

Redaktør

Mye har forandret seg siden starten av året der jeg skrev om vårsolen som forhåpentligvis ville titte frem og bringe med seg lysere tider. Jordens krets rundt solen og dens aksiale tilt førte riktignok til lenger og lysere dager rent bokstavelig, men ellers fremstår det håpet som noe uvitende lykksalig i ettertid. Covid-19 pandemien har satt sitt preg på hele 2020 og tar dessverre ikke hensyn til jul og høytid idet vi forhåpentligvis er over kneiken av den andre bølgen her til lands.

I en adventstid og romjul som sannsynligvis vil tilbringes inne, og dessverre også for noen uten fysisk selskap av sine nærmeste, håper redaksjonsmedlemmene og jeg at julenummeret av Norsk Tidsskrift for Ernæring kan gi en viss oppmuntring og inspirasjon for året som kommer. I årets siste utgave har vi saker som spenner fra lettfattelige og nyttige referat fra to møter (KEFF-konferansen og ESPEN) til vitenskapelige artikler. Karsten Øvretveit, stipendiat ved NTNU, har skrevet om arvelig fedme der han blant annet drøfter rollen til gener i utvikling av overvekt og fedme i en velskrevet og interessant artikkel. Lena Leder og kollegaer har kartlagt kolesterolverdier i ulike aldersgrupper og konkluderer med at det var en overraskende høy andel unge med forhøyede kolesterolverdier.

I NTFE har vi også tradisjon for saker med litt julefokus, og årets nummer er intet unntak. Vi har tidligere skrevet om ulike matvarer vi gjerne spiser en del av i julen som for eksempel nøtter og grøt, mens vi i år deler av redaksjonens julemattradisjoner. I tillegg har Dijana Stupar skrevet noe mer alvorlig om julemat og høytiden fra et klinisk perspektiv. I nettutgaven vil du finne et nytt innlegg fra HePla i debatten om kjøtt, mens Erik Arnesen og Helle Meltzer har skrevet utfyllende og godt om alternative dietter.

På tross av den utfordrende situasjonen vi befinner oss i fra det minste lokalsamfunn til verdenssamfunnet generelt vil jeg benytte anledningen til å ønske dere en god jul og en fredelig høytid fra alle oss i redaksjonen.