Redaksjonens jule(mat)tradisjoner

Redaksjonen

Erik Arnesen

Redaktør

Foto: Privat

Adventstida er viktigere enn julaften og romjula for meg, også matmessig. Når det gjelder julemiddagen gikk det mest i ribbe, medisterkake og pølse i oppveksten, noe som er ganske vanlig i Trondheim, hvor jeg kommer fra. Pinnekjøtt hørte jeg knapt nok noe om, og lærte meg aldri å like det. For min del har imidlertid det typiske jule-tilbehøret, surkål og rødkål og så videre, alltid vært viktigst! Etter hvert som jeg ble eldre fant vi også ut at ingen egentlig var noen stor fan av ribbe, så det ble byttet ut med stek eller skinke. Risengrynsgrøt lille julaften. Jeg er generelt lite redd for å tukle med tradisjoner, og mener ikke at julemiddagen er så hellig at den må være helt lik hvert år. Det blir likevel ingen jul uten pepperkaker, og de bør helst være av den masseproduserte sorten fra butikken!

Ane Sørlie Kværner

Redaktør

Foto: Privat

Jul for meg er synonymt med en lang førjulstid fylt med mye sosiale aktiviteter, tradisjonsrike måltider, julebrus (selvfølgelig fra Lillehammer og Hamar bryggeri) og bakst i alle varianter.

Fra barndommen av husker jeg spesielt godt familiesammenkomstene hos farmor med pynting av pepperkakehus der smak gjerne trumfet estetikk. Mamma stod for julekalenderne våre bestående av 24 dekorerte fyrstikkesker– alle med noe søtt og godt å glede seg til etter frokost. De senere årene har førjulstiden vært ensbetydende med julekonsert i Jacob kirke, juleølsmaking og jentenes julebord (i år for 11. gang). Også blir det jo ikke jul før BigBang har spilt inn jula i Sentrum Scene. Julaften feires hos foreldrene mine på Kløfta. Som for østlendinger flest er det ribbe, pølse og medisterkaker som står på menyen, etterfulgt av riskrem, småkaker og kaffe. I romjula går vi på ski og leser skjønnlitteratur. Romjula rundes av med kalkun, rosenkål og champis.

Med ønsker om en fredelig jul!

Thomas Olsen

Redaktør

Foto: Privat

Som for mange andre starter julen for meg og mine nære i adventstiden med mer sosialt samvær, god mat og tid med familie. Det er spesielt to tradisjoner som har stått sterkt i adventstiden for meg. En av dem er julestevne på den lokale styrkeløftklubben og den andre er at min samboer og jeg vanligvis tar initiativ til en førjulstur til en by i Europa for å besøke hyggelige julemarkeder sammen med venner der god mat er i fokus. I juleferien og romjulen er matinntaket høyt på listen over prioriteringer, pinnekjøtt er basismat på julaften mens ribbe serveres juledagene. Ellers inhaleres det bakst og andre godsaker, spesielt marsipan, hele julen. Da jeg var aktiv styrkeløfter passet jeg gjerne på å utnytte det som kalles «ribbetrykket» i miljøet, med tung knebøy som naturlig etterfølger av tunge måltider. Det er nok en tradisjon som fortsatt vil holdes i hevd i årene fremover som et avbrekk med fysisk aktivitet. Med ønsker om en god og fredfull jul!

Ingvil Hansen Ivan

Redaksjonsmedlem

Når jeg lillejulaften setter meg på flyet hjem til familien i Hammerfest, tar jeg sikte på å lande akkurat tidsnok til startskuddet for julen, nemlig julegrøten. Grøten serveres selvsagt med mandel, og den heldige finneren vinner en plate sjokolade (det vil si vinner æren av å dele en plate sjokolade med familiens øvrige medlemmer). Hvilken av juledagene det blir norsk tradisjonsmat med pinnekjøtt eller tysk julegås (etter tradisjon fra tysk stemor), har ingen i familien sterke meninger om. Det vi derimot har sterke meninger om er desserten, og her har flere års erfaring vist at stemningen stiger proporsjonalt med antall dager det står sjokolademousse på bordet. Til tross for at jeg er det redaksjonsmedlemmet som feirer jul i kortest avstand til Nordpolen, kjenner familiens smaksløker en sterkere tiltrekning til Mexico. Derfor kommer vi ikke unna et taco-måltid, men med rester av pinnekjøtt som julematalibi. Måltidet betyr mer enn selve innholdet i det. Alt vi trenger er kjærlighet og samhold, pentøyet på, og 30 minutter hvor hele familien er i godt humør samtidig, så anser vi maten for julemat, nesten uansett hva vi spiser.

Vegard Lysne

Redaksjonsmedlem

For meg er julen en tid for hygge og samvær med familie og venner, og god mat og drikke spiller en hovedrolle. Sene frokoster, med et godt utvalg av pålegg oppgradert fra det daglige, er et fast innslag. Deretter blir det alltid tid til litt fysisk aktivitet, før det er klart for middag. I løpet av julen finner både pinnekjøtt og lutefisk veien til tallerkenen, men på julaften er det svineribbe som står på bordet! Som tilbehør finner vi medisterkaker, julepølse, svisker og appelsin. I glasset er det helst juleøl, gjerne flere sorter utover kvelden etter hvert som julekakene hentes frem, og klementiner går ned på høykant døgnet rundt. I år ser jeg frem til å feire min sønns første jul, og i årene som kommer vil vi etablere nye juletradisjoner som familie!

Karianne Svendsen

Redaksjonsmedlem

Julen feires fortsatt hjemme på Sørlandet med de samme gode, gamle tradisjonene som da jeg var mindre. Lille julaften har vi risgrøt med mandel til middag før juletreet pyntes. På julemorgen får jeg julestrømpe inneholdende Pondus og engelsk konfekt; med unntak av ett år da jeg ba om å bare få blåbær men endte opp med å spise halvparten av lillesøster sitt godis... Julemiddagen består av ribbe med poteter, medisterkaker, surkål osv. Høydepunktet, og den viktigste matvaren i jula for meg, er derimot laget av mandler og heter julemarsipan med sjokoladetrekk.

Thea Myklebust-Hansen

Redaksjonsmedlem

Foto: Privat

Jeg elsker julen, og i tillegg til den norske julematen henter jeg mye inspirasjon fra britiske og amerikanske juletradisjoner. Lille julaften lager jeg alltid Christmas pudding med Eggnog cream, etter oppskrift fra den britiske kokken Nigella Lawson. Puddingen er fylt med revet eple, bær og svisker infusert med sherry, brødsmuler, fett, krydder og sukker, for å nevne noe. Den skal koke mange timer i vannbad, og samtidig pleier jeg å sylte diverse godsaker, slik som ingefær, slik at huset blir fylt med gode juledufter kvelden før kvelden. En annen favoritt i julen er Sticky toffee pudding, laget med dadler og toppet med salt karamell. Begge disse dessertene er verdt å prøve dersom man har litt ekstra tid til å pusle på kjøkkenet denne julen. God jul!

Martin Norum

Redaksjonsmedlem

Foto: Privat

Julen bringer hyggelige assosiasjoner til god mat som nytes med familie på Kolbotn og i Stavern. For meg starter julen lille julaften med mormors rømmegrøt og risgrøt – begge deler spises normalt kun én gang i året, og det gjør at det smaker ekstra godt til tross for at det ikke lenger er mormor som lager grøten. Etter middagen følger en utendørs julequiz og rebusløp jeg lager for lillesøster, før vi løper inn og stjeler litt godteri fra juletreet i stua. På selve julaften starter vi med en skikkelig flott julefrokost. Denne blir ofte såpass stor og lang at vi knapt orker mer mat før julemiddagen skal inntas. Familien min har alltid hatt en litt utradisjonell julemiddag. Vi spiser reinsdyrstek (Rudolf!) med rosenkål, babygulrøtter, mandelpoteter, tyttebærsyltetøy, sylteagurk og en nydelig saus laget av kraften fra kjøttet og fløte. Et fantastisk godt måltid. Vi spiser lite julekaker, men lager brownies, krumkaker og spiser is – jeg er oppvokst i en skikkelig «isfamilie» hvor is passer like bra året rundt. For å få med oss de andre klassiske julemåltidene, spiser vi ofte pinnekjøtt og ribbe første og andre juledag. Julen bringer også med seg normale treningsrutiner, men mindre aktivitet ellers gjennom dagene. God jul!

Dijana Stupar

Redaksjonmedlem

Foto: Privat

Jeg er både født og oppvokst i tidligere Jugoslavia, og var 13 år første gangen jeg opplevde julen i Norge. Jeg husker at jeg ble veldig betatt av all julepynten og fascinert av hvor stille det var på selve julaften og i romjulen etter hva som virket som en meget hektisk og stressende førjulstid. Mine juletradisjoner varierer litt fra år til år avhengig av hvor i verden

jeg befinner meg og hvem jeg er sammen med. I perioder har jeg vært glad i å handle julegaver til de jeg er glad i, men med årene har dette blitt erstattet av rolige hjemmekvelder med pepperkaker, klementiner, stearinlys og annen hygge i adventstiden. Jeg er også veldig glad i være ute i både førjulstiden og romjulen, da jeg synes det er ekstra koselig at trærne,

leilighetene og hagene er pyntet med julelys. Familien min samler seg alltid til en julemiddag, hvor tradisjonene er litt blandet mellom de norske, kroatiske og bosniske. En klar favoritt hos meg er mammas hjemmelagde nøtte- og sjokoladekonfekt Bajadera, samt waferkjekskaken Oblatne. Begge er meget tradisjonsrike desserter fra både Bosnia og Kroatia, og jeg har vanskelig for å se for meg en jul uten disse på dessertbordet.