Mat etter sesong

Den frivillige organisasjonen European Food Information Council (EUFIC) har kombinert data på når frukt, bær og grønnsaker er i sesong i en rekke europeiske land og inkorporert dette til en elektronisk, søkbar kalender. Målet med kalenderen var å lage et verktøy som skal gjøre det enklere for folk å spise mat etter sesong, og dermed få et mer bærekraftig kosthold. Data fra Danmark og Sverige er søkbare, men ikke fra Norge. Kan vi likevel anta at sesongen i Norge vil ligne sesongen i de øvrige Skandinaviske landene? (1).

Tilsetningsstoff forbudt

Det er ikke lenger ansett som trygt å bruke titandioksid (E171 / CI 77891) som tilsetningsstoff i mat. Det konkluderer EFSA i en oppdatert risikovurdering publisert på VKM sine nettsider. Titandioksid er et fargestoff som for eksempel gir hvit farge til godteri og noen andre matvarer, tannkrem, kosmetikk og maling (2).

Faktaark om ultraprossessert mat:

Lurer du på hva definisjonen på ultraprosessert mat er, hvordan inntaket varierer fra land til land, og hva ulike land gjør for å begrense inntaket spesielt hos barn? Global Food Research Program har samlet denne informasjonen i ett 10 sider langt elektronisk dokument som er fritt tilgjengelig (3).

Referanser

  1. European Food Information Council. Explore Seasonal Fruit and Vegetables in Europe: https://www.eufic.org/en/

  2. Vitenskapskomiteen for mat og miljø. Ikke trygt å bruke titandioksid som tilsetningsstoff i mat. 6. mai 2021 [Hentet 10.mai 2021]. Tilgjengelig fra: https://vkm.no/efsa/omefsa/nyheter/efsanyheter/ikketrygtabruketitandioksidsomtilsetningsstoffimat.5.5760e5891790d83258def471.html

  3. Global Food Research program. Ultra-processed foods: A global threat to public health. North-Carolina: Global Food Research Program; 2021. Tilgjengelig fra: https://globalfoodresearchprogram.web.unc.edu/wp-content/uploads/sites/10803/2021/04/UPF_ultra-processed_food_fact_sheet.pdf